Nóg beter worden in corrigeren is iets wat veel correctoren nastreven, als perfectionisten pur sang. Als corrector wil je het van nature niet ‘gewoon goed’ doen, liefst een flinke schep daarbovenop. En dan nog kan het gebeuren dat je vaker dan je lief is toch een foutje mist. Wil je beter worden in corrigeren, dan vind je in de correctiecursus van redactieacademie studio folio de bijscholing die je zoekt. In dit artikel delen we alvast 6 tips met je om je vaardigheden als corrector te verbeteren.
1. Lees van papier.
Een van de dingen die zo mooi is aan corectoren is dat ze zo nauwkeurig zijn.
Au. Dat deed ook pijn aan jouw ogen, hè? Dat is precies wat we bedoelen.
In dit vak heb je die eigenschap nodig. Alleen door nauwkeurig te zijn spot je de fouten in een tekst waar ieder ander overheen leest.
Toch is dat met de recente ontwikkelingen in het boekenvak wel iets lastiger geworden. Voor de pandemie gebeurde correctiewerk vrijwel altijd op papier. Nu digitaal in Adobe. Maar je haviksoog werkt nog steeds het best wanneer je een tekst ouderwets print. Met alle informatie en input die er via de digitale weg dagelijks op ons af komt, zijn onze breinen zo geconditioneerd dat we op scherm algauw scannend lezen. Voor je foutmarge is dat niet bevorderlijk. Lees je van papier, dan neem je automatisch meer rust. Wil je dus minder fouten over het hoofd zien? Maak een print (en werk je correcties zo nodig digitaal in).
2. Lees langzaam.
Wil je beter worden in corrigeren, dan helpt het ook om je bewust te blijven van je tempo. Dat is best een lastige, omdat tijd bij correctiewerk ook vaak geld is. Toch spot je de meeste fouten wanneer je op woordniveau leest, bijna letter voor letter. Alleen dan haal je de allerkleinste foutjes uit een tekst, zoals een ontbrekend aanhalingsteken of een dubbele spatie. Om erachter te komen of je op woordniveau leest, helpt het om te achterhalen of je goed weet wat je zojuist hebt gelezen. Is dat niet het geval, dan heb je het het meest nauwkeurig gedaan. (Weet je het allemaal precies en heb je tekstbegrip, dan lees je op zinsniveau.)
3. Check, check, dubbelcheck. Maak gebruik van naslagwerken.
Aan de Nederlandse taalregels is vaak geen touw vast te knopen. Meestal kun je niet vertrouwen op wat je denkt dat logisch is. Denk maar eens aan ‘pianospelen’ vs. ‘gitaar spelen’. ‘Koffiedrinken’ vs. ‘water drinken’. Toch hebben we bij teksten corrigeren algauw de neiging om te denken: Weet ik allang. Hoef ik niet op te zoeken. Zal toch wel kloppen?
Zo word je dus ook beter in corrigeren: wél dat naslagwerk raadplegen. Liever te veel dan te weinig. Als je weet waar je moet zoeken kost een check je amper tijd en kun je het aantal fouten in een tekst enorm verminderen. In de correctiecursus van studio folio vind je een lijst met aanraders.
4. Trek tekst, beeld en vormgeving los van elkaar in je lezing.
Als corrector ben je niet de eerste lezer van het manuscript, maar wel de eerste lezer van de zetproef. Met andere woorden: je bent betrokken bij het eerste moment waarop de tekst en het beeld zijn vormgegeven en samenkomen op een bladspiegel.
Heb je te maken met tekst en beeld, probeer dan niet op twee dingen tegelijkertijd te letten. Trek ze los van elkaar. Lees de pagina eerst zoals je altijd zou doen, als het ware zo ingezoomd als maar kan, en zoom daarna uit om het beeld te beoordelen. Dat geldt ook voor de vormgeving als geheel. Hoerenjongen, weeskinderen en uithangende regels los je het best op door meer uitgezoomd naar de proef te kijken. In de correctiecursus van studio folio leer je hoe je dat precies aanpakt.
5. Maak gebruik van een vaste volgorde in je werkwijze.
Planmatig werken is efficiënt werken. Wanneer je geen energie meer lekt op zelftwijfel, op dat zenuwachtige gevoel dat je mogelijk toch iets over het hoofd hebt gezien of iets vergeten bent te checken, dan geeft dat rust en zelfvertrouwen. In de correctiecursus van studio folio leer je jouw persoonlijke strategie als corrector kennen, hou je ‘m onder de loep en finetune je ‘m waar nodig.
6. Blijf oefenen en het niveau van je werk toetsen.
Na het inleveren van een correctieklus krijg je niet vaak feedback op je werk van opdrachtgevers. Dat kan ervoor zorgen dat je geen flauw idee hebt waar je staat en wat het niveau van je werk is. De correctiecursus van studio folio geeft je de kans om te oefenen met materiaal uit de beroepspraktijk (van echte boeken dus!) en te toetsen hoe je het ervan afbrengt.
Wil je je correctievaardigheden verbeteren?
In de opleiding Kick-ass corrigeren leer je je werkwijze als corrector professionaliseren, gestructureerder werken, vergroot je je vaardigheden hou je je kennis up-to-date.
studio folio is door het CPION erkend als onderwijsinstelling en is opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs.
Verder lezen?