Een boek corrigeren kan op drie manieren: je kunt een opgemaakte tekst corrigeren op papier, in Adobe of de onopgemaakte tekst checken in Word. In dit artikel lees je over deze verschillende werkwijzen.
Terminologie
Bij een professioneel maakproces van een boek is de correctieronde de derde en laatste redactieronde. In eerdere redactierondes is het manuscript door een redacteur en een persklaarmaker beoordeeld en verbeterd.
Het boek corrigeren wordt gedaan door een corrector. Als corrector loop je de laatste versie van de tekst grondig na. Daarbij gaat je aandacht specifiek uit naar de vormgeving en naar het opmerken van fouten die in eerdere fases in het proces over het hoofd zijn gezien, bijvoorbeeld op het gebied van spelling en woordkeus, woordvolgorde en afbrekingen.
Hoe ziet corrigeren eruit?
Wanneer een boek wordt gemaakt door een uitgeverij, wordt het manuscript opgemaakt door een vormgever nadat het persklaargemaakt is. Wat uit het opmaakprogramma rolt noem je een zetproef. Wanneer je als corrector in opdracht van uitgeverijen werkt corrigeer je het boek vrijwel altijd in die vorm.
Het corrigeren van een zetproef kan op verschillende manieren.
Corrigeren op papier
Voor de coronapandemie gebeurde corrigeren vrijwel altijd op papier, waarbij gebruikgemaakt werd van de officiële Nederlandse correctietekens, die zijn genormeerd in NEN 632. Tegenwoordig komt dit minder vaak voor. Toch werkt je haviksoog nog steeds het best wanneer je een tekst ouderwets print. Lees je van papier, dan neem je automatisch meer rust. In dit artikel lees je meer over nóg beter een boek corrigeren.
Corrigeren in Adobe
Het meest gebruikelijk is om als corrector een zetproef digitaal te corrigeren in Adobe, waarbij je op een correcte manier gebruikmaakt van de gereedschappen onder het tabblad ‘Opmerking’, zoals ‘Tekst doorhalen’, ‘Tekst verwijderen’ en ‘Tekst invoegen’.
Corrigeren in Word
Wanneer je als corrector benaderd wordt door een auteur die het werk uitgeeft in eigen beheer, dan kan het heel goed zijn dat er nog geen zetproef is van het boek, maar dat de selfpubber zijn of haar manuscript in Word wil laten corrigeren. In dat geval kies je voor de werkwijze ‘Wijzigingen bijhouden’.
Deze functie vind je onder het tabblad ‘Controleren’. Op die manier registreert Word automatisch iedere wijziging die je in het manuscript aanbrengt. Zo kan de auteur ze eenvoudig bekijken en hoeft hij of zij niet met de eerdere versie van het bestand ernaast te zoeken naar wat jij voorstelt te wijzigen. Nog een voordeel: de functie biedt de mogelijkheid voor de auteur om met de knoppen ‘Accepteren’ en ‘Weigeren’ eenvoudig door te voeren waar hij of zij het wel of niet mee eens is.
Hoe word je corrector?
Het beroep van corrector bestaat niet in loondienst, alleen op freelancebasis. Wanneer je als corrector aan de slag wilt, richt je je eigen bedrijf op. Zowel uitgeverijen als auteurs die hun boek uitgeven in eigen beheer kunnen dan je opdrachtgevers worden. In dit artikel lees je meer over wat een corrector precies doet.
Het vak van corrector is geen beschermd beroep, en om het beroep van corrector uit te kunnen oefenen is geen speciale vooropleiding of diplomering nodig. Als je corrector wilt worden geeft een certificaat van redactieacademie studio folio uitgevers, zelfstandig auteurs en andere personen en instellingen in de literaire wereld wel de zekerheid dat je over kwalitatieve correctievaardigheden beschikt.
Wil je op de juiste manier een boek corrigeren?
In de opleiding Kick-ass corrigeren leer je opgemaakte zetproeven nauwkeurig te checken en wijzigingen aan te brengen in Word, zodat je professioneel aan de slag kunt in opdracht van uitgeverijen of auteurs hun boek die uitgeven in eigen beheer.
studio folio is door het CPION erkend als onderwijsinstelling en is opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs.
Verder lezen?