Wat verdient een redacteur in het boekenvak? Dat is afhankelijk van drie factoren:

1. Of ze bij een uitgeverij in loondienst werkt;

2. Of ze werkt als zelfstandige;

3. Wie haar opdrachtgevers zijn (uitgeverijen of auteurs die een boek uitgeven in eigen beheer).

Terminologie

De term redacteur wordt in het boekenvak vaak gebruikt als verzamelterm voor drie verschillende soorten redacteuren die in drie verschillende redactierondes aan een manuscript werken: redacteuren, persklaarmakers en correctoren. In dit artikel wordt het verschil daartussen duidelijk uitgelegd.

Dit artikel gaat over wat een redacteur verdient die op hoofdlijnen aan de eerste versie van een manuscript werkt. In dit artikel lees je wat een persklaarmaker in het boekenvak gemiddeld verdient, en in dit artikel vind je de verdiensten van een corrector.

Wat verdient een redacteur bij een uitgeverij?

Wanneer je redacteur wilt worden, op de werkvloer van een uitgeverij wilt werken en nog geen relevante werkervaring hebt in het boekenvak, is stage lopen de meest voorkomende manier om ergens binnen te komen. Via die weg kun je dan een netwerk opbouwen en doorgroeien in een vaste functie binnen het redactieteam. Vaak is dat de functie van bureauredacteur of acquirerend redacteur. De salarissen voor deze functies zijn vastgelegd in de CAO voor het uitgeverijbedrijf.

Het salaris van een bureauredacteur wordt gewaardeerd in schaal 6 met een minimum van 2.763,67 en een maximum van 3.713,12. Het salaris van een acquirerend redacteur wordt gewaardeerd in schaal 7 met een minimum van 3.205,45 en een maximum van 4.347,56.

Wat verdient een freelance redacteur?

Verreweg de meeste redacteuren werken niet in dienst bij een uitgeverij, maar freelance, op zelfstandige basis. Je kunt dan werken op basis van verschillende verdienmodellen:

  • woordtarief – je voert de dienst redigeren uit voor een tarief van X euro per 1.000 woorden.
  • uurtarief – je voert de dienst redigeren uit voor een tarief van X euro per uur.
  • productprijs – je ontwikkelt een (online) product zoals een masterclass, e-book of cursus en plakt hier een vaste prijs op
  • pakketprijs – je bundelt diensten en producten in een pakket en plakt hier een vaste prijs op
  • waardeprijs – je biedt een traject aan met waardevolle 1:1-sessies en plakt hier een vaste prijs op

Wat verdient een redacteur die werkt in opdracht van uitgeverijen?

Wanneer een redacteur in opdracht werkt voor een uitgeverij, is dit vaak in de vorm van een interim klus, bijvoorbeeld het opvangen van zwangerschapsverlof of ziekte. Het tarief voor interim redactieklussen varieert van 45 tot 65 euro per uur.

Het uitvoeren van losse redactieklussen voor een uitgeverij is niet gebruikelijk. Anders dan persklaarmaak- of correctieklussen wordt het redigeren van manuscripten op hoofdlijnen meestal niet aan freelance redacteuren uitbesteed. Dat gebeurt intern door een (acquirerend) redacteur, die een vertrouwensband heeft opgebouwd met de auteur.

Wat verdient een redacteur die werkt in opdracht van auteurs die hun boek uitgeven in eigen beheer?

Wanneer een redacteur eigen diensten, producten of trajecten aanbiedt voor auteurs die hun boek uitgeven in eigen beheer, dan komt ze terecht in een vrije markt waarin ze zelf haar tarieven kan bepalen. 

Afhankelijk van werkervaring, expertise en het unieke aspect van het aanbod zijn dit dan de gemiddelde verdiensten: 

  • woordtarief – 15-25 euro per 1.000 woorden.
  • uurtarief –  50 tot 75 euro per uur.
  • productprijs – sterk afhankelijk van het product, maar in het geval van een cursus: 100 tot 500 euro per aanmelding.
  • pakketprijs – idem.
  • waardeprijs – 1.000 tot 2.500 euro.

 

Wil je meer leren over tarieven en verdienmodellen?  

De korte opleiding Boost je boekenbusiness is een specifieke ondernemerscursus, volledig toegespitst op het boekenvak. Speciaal voor starters die een succesvol bedrijf in het boekenvak willen opbouwen en voor ervaren redacteuren die hun bedrijf willen doorontwikkelen.

studio folio is door het CPION erkend als onderwijsinstelling en is opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs.